Jak zabránit, aby pes žebral u stolu?

Obsah článku:

  1. Roztomilé štěně a drzý dospělý
  2. Pes musí všechno rychle pochopit
  3. Co když neplatí žádný z povelů?
  4. Pozor na malé zlodějíčky

Otázka, která nesnese odkladu, pokud máte doma malé štěně. Musíte ji vyřešit včas, protože právě zde platí okřídlené úsloví o tom, že starého psa už novým kouskům nenaučíte. S pravidly je nutné začít už odmalička, v momentu, kdy jste si dovezli z útulku nebo chovatelské stanice malou a roztomilou chlupatou kuličku. Pamatujte, že za prakticky každý zlozvyk psa má zodpovědnost majitel, který ho buď toleroval nebo přímo naučil. Třeba i nevědomky, to ano, ale tím spíše je třeba jednat, dokud je ještě čas. 

Roztomilé štěně a drzý dospělý

Malý pejsek je roztomilý, dělá akrobatické kousky a všichni ho mají rádi. Lidská potrava ho láká a velmi pravidelně mlsně zírá na talíře návštěvy, ze kterých si chce nabídnout. Občas také zaštěká nebo kňučí, pokud nedostane. Vypadá to vtipně, ale pomyslete na dobu, až bude ze štěněte dospělý pes, který se neumí vhodně chovat. Loudění je vhodné zarazit včas. Ještě lepší, než odnaučování je, abyste pejska nic podobného ani neučili. Vysvětlete všem strávníkům, a to zejména dětem, že talíř je pouze jejich a pes k němu nesmí. Ostatně, má to svůj logický základ, kořeněné a solené jídlo není pro psa vůbec vhodné. Smutným očím se odolá jen těžko, stejně tak šťouchání tlamou a kňourání. Ale pozor, jednou polevíte a už se tohoto chování budete jen obtížně zbavovat. Pes ho přijme jako svou vlastní normu.

  • Během přípravy jídla neodhazujte psovi odřezky masa nebo jiné potravy. Dávejte je do misky.
  • Pes se musí stravovat na určitém místě, tedy ve vlastních miskách. Plňte mu je pravidelně.
  • Platí tu jedině důslednost. To je termín, který provází každou psí výchovu bez ohledu na věk.

Pes musí všechno rychle pochopit

Existují krátké výrazy, kterými ho zahrňte vždy, když dělá nějakou nepravost. Patří sem i žebrání u stolu. Rychle vykřiknuté „Fuj!“ stačí. Loudit u stolu se nemá, nepřemýšlejte nad vlastní krutostí, pokud uvidíte ta sladká očička. Ve stejnou dobu, kdy obědváte, dejte psovi do jeho misky a zavřete dveře do jídelny. Nebude vás otravovat, podobnou prevencí postupně dosáhnete svého. Pokud snad bude při stolování rychlejší než jeho rodina, bude mít plný žaludek. A přejde ho chuť na lidskou potravu, byť je pro něj aromatičtější a tím pádem i podstatně přitažlivější než granule. Nenechte se ale vyburcovat, nedávejte mu nic. Solené, kořeněné nebo také příliš tučné jídlo by mu vlastně ani příliš neprospělo. Cukrovka, zvýšený krevní tlak, obezita, to vše trápí také psy. Na určité věci si dejte pozor. Jaké to jsou?

  • Ignorace, pokud žebrá, je velmi důležitá. Musí vědět, že nikdy nebude moci dosáhnout svého.
  • Pozor na oční kontakt, pokud jej navážete, napůl jste už prohráli. Bere to jako dílčí úspěch.
  • Rodina musí držet pohromadě. A to platí i pro vzdálené příbuzné u vašeho svátečního oběda. 

Co když neplatí žádný z povelů?

Pokud nepomohou povely, je namístě, abyste dosáhli svého úplně jinak. Zavřete psa do vedlejší místnosti, i kdyby štěkal nebo se jinak urážel, neotevírejte, dokud nedojí poslední člen domácnosti. Nejlepší bude, když psa bude krmit jen jeden člen rodiny, a to ve stanovenou dobu. Neznamená to, že si nesmíte vzít na procházku žádné pamlsky. Důležité je, aby měl pes pevný režim, který bude vždycky dodržen, bez ohledu na další okolnosti. Pamatujte, že definitivně odnaučit žebrání trvá třeba i celé měsíce, ale když se pes něco podobného vůbec nikdy nenaučí, budete mít čas na spoustu jiných zajímavých kousků, například na agility. A to může být mnohem větší zábava pro oba, nebo snad ne?

Pozor na malé zlodějíčky

Máte připravenou mísu chlebíčků pro své odpolední hosty a pes ji převrátí vzhůru nohama. Nevěděl, že to nemá dělat? Ne, moc dobře si uvědomoval, že by mohlo být něco špatně. Pokárat jej musíte hned, nečekat, až vše sní nebo ochutná, protože pár minut po akci by si nebyl schopný spojit trest a svůj dřívější přečin. Pokud psa chytnete u jídla, okamžitě mu vyčiňte. A prevence je na prvním místě, takže nenechávejte dlouho chlebíčky a jiné mlsy bez dozoru v jeho zorném poli. Dávejte je dostatečně vysoko, a pokud jej přistihnete, že se chystá něco udělat, zarazte ho důsledným povelem. Nadmíru způsobný pes je ozdobou každé domácnosti. Nic ale nepřijde samo od sebe, musíte to s ním umět. Nezapomeňte, že hlavní je příležitost stát se zlodějem, pejska to láká a pravděpodobnost činu stoupá.

Mohlo by vás také zajímat

Psi

Rhodéský Ridgeback

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte Rhodéského ridgebecka? Jde o fascinující plemeno, ale buďte si vědomi toho, že se možná setkáte i se značnou tvrdohlavostí. Dáte-li ridgebackovi potřebné vyžití, bude výborným životním společníkem i ochráncem. více

Psi

Vše, co jste chtěli vědět o psím zraku

Jak nás vlastně vnímají čtyřnozí přátelé? Jsou to savci, oplývají vyšší inteligencí, a pokud jde o jejich smysly, některé jsou dokonce mnohem bystřejší než naše. Psí sluch je perfektní, už dávno štěká na pošťáka, ještě předtím, než uslyšíme na dvorku nějaké kroky a zazvonění zvonku. Je to totiž klasická šelma, která musí brát olympijské medaile v ostražitosti. Dříve se mnoho lidí domnívalo, že pes vidí po celý život jen černobílé filmy. Ostatně, pes potřebuje čich a sluch podstatně více než zrak. Ale pozor, rozhodně neplatí, že by se musel protloukat životem bez barev! Jen je vnímá trochu jinak než my a také má problémy zaostřit do větší dálky, což je pro člověka zcela běžné. více

Psi

Seznamování psa a kočky, jak na to?

Mohou být nerozluční přátelé, pár, který se rád škádlí a hraje si. Nevadí, že jsou jinak velcí a někteří je považují za nesmiřitelné protivníky. Pokud přivyknete kočku a psa na vzájemnou společnost v útlém věku, plán se může vydařit. více