Klasické problémy kočičího chování aneb jak postupovat, když přijdou potíže?

Obsah článku:

  1. Vyměšování koček mimo toaletu
  2. Vždy chtějí svůj vlastní kout
  3. A co kočičí agresivita?
  4. Když nemají strom, lehnou si jinam
  5. Zjistěte si, co potřebuje vaše plemeno
  6. Co vede ke zklidnění kočky?
  7. Bylinek je ještě mnohem více

Jsou to svéhlavé šelmičky, které prostě od první chvíle milujeme. Když to malé klubíčko přede, jsme blízko absolutnímu štěstí. Ale někdy nás umí kočičky hodně pozlobit a měli bychom vědět, proč tomu tak je. Někdy tím jenom upozorňují na různé problémy, protože neumějí mluvit lidskou řečí. Rve se s jinými kočkami nebo neudržuje čistotu? Vyměšuje zásadně mimo toaletu? Někdy se mohou kočky po dovolené majitele urazit, zvláště pokud trvá delší dobu. Jindy je ve hře zdravotní komplikace, na niž poukazuje nestandardní chování. Nahlédněme proto do učebnice kočičí řeči a podívejme se na možné důvody, proč se nechová kočka tak, jak je u ní obvyklé.

Vyměšování koček mimo toaletu

Tento poměrně častý problém může mít hned několik příčin. Je vhodné postupovat vylučovací metodou. Kočce například vadí stelivo, které používáte. Pokud jste je z nějakého důvodu změnili, zkuste návrat k předchozí verzi a uvidíte, zda uspějete. Kočičí návyky jsou velmi konzervativní, a když si tato zvířata jednou zvyknou na určitou značku steliva, nechtějí ji měnit. Některé kočky chtějí stelivo častěji vyměňovat a čistit exkrementy. A jednou denně to nestačí.

Vždy chtějí svůj vlastní kout

Mějte na paměti, že je vhodné, aby měla každá kočka v domácnosti svou vlastní toaletu. Příčinou toho, proč vám kočka močí do postele nebo do rohů místnosti, může být i změna v rodině, jako je narození dítěte, příchod psa nebo další zvraty, které si citlivé zvíře hodně bere. Pokud jde „jen“ o značkování, protože kočky jsou teritoriální zvířata, často zmizí po kastraci. Když ani po určitých změnách nedojde k nápravě, může jít o zdraví a bude vhodná prohlídka ze strany veterináře. Kočka může upozorňovat na nemocné ledviny nebo cokoliv jiného, co ji už delší dobu trápí. Protože je šelma, jen vzácně dá najevo bolest. Ve volné přírodě by takové jednání mělo někdy až fatální následky.

A co kočičí agresivita?

Obecně platí, že kočičí agresivita je oproti té psí spíše marginální problém. Vzniká hlavně v době, kdy je kočka nucená do hry, když chce odpočívat nebo někdo ruší její klid. Obvykle jde o malé děti, které nechápou, že na ně kočička nemá čas a instinktivně je škrábne nebo kousne. V tomto případě není na vině kočka, ale člověk, dětem je nutno vysvětlit, že zvíře není hračkou a nemusí tedy vždy reagovat pozitivně. Kočka by obecně neměla být za své chování trestána, protože se může vysloveně zatvrdit, a ještě více prohloubit problémové stránky své povahy. Kočka nesnáší změnu a některá plemena „zlobením“ jen zoufale reagují proti nudě, které jsou každý den vystavené. Majitelé se jim nevěnují tak, jako by měli. Někdy může kočky rozhodit i banalita, pak je dost těžké odhalit zdroj problému.

Když nemají strom, lehnou si jinam

Obecně, pokud jim nedopřejete pelíšek, strom nebo škrabadlo, musíte počítat s tím, že si lehnou na televizi, topení nebo ledničku a budou škrábat třeba židli nebo jiný nábytek. Kočky mají určité nároky na prostředí a jsou ve volné přírodě zvyklé si brousit drápky o stromy. Pokud jim pořídíte kočičí strom, nechají skříně v klidu. Pozor, řešením není odstranění drápků u veterináře, protože tím byste kočce hodně ublížili a správný majitel na nic podobného ani nepomyslí. A kromě toho, podobný přístup je ze strany chovatele v ČR (naštěstí) ilegální.

Zjistěte si, co potřebuje vaše plemeno

Některá kočka je od přírody spíš ospalejší typ, který nepotřebuje moc pohybu a jiná bude aktivní celý den. Než si pořídíte určité plemeno, nastudujte si alespoň v základech, jak o něj vlastně máte pečovat, ušetříte si do budoucna pár nedorozumění. Dvakrát denně plná miska, občas pohladit a jinak spíše ignorovat? Ne, taková kočka by byla nešťastná, a pokud nemáte na zvíře čas, žádné si nepořizujte. Není to přece žádná povinnost a fakt, zda jsou děti způsobilé k péči o domácího mazlíčka, byste měli umět posoudit sami. Jen touha nestačí, důležité je vést potomky k odpovědnosti za kočičí blaho. Pak budou spokojeni všichni, podle některých dovede kočka z příbytku odvést negativní energii pryč. Kočka si sama určuje, kdy s vámi bude aktivní a kdy si chce hrát. Jinak začne být bohužel hodně nevrlá.

Co vede ke zklidnění kočky?

Lze povolat na pomoc bylinky, které utlumí stres na minimum a stanou se vhodnou oporou, když kočka prochází nějakým složitým obdobím. Existuje řada doplňků pro kočky na čistě přírodní bázi, na něž nevzniká závislost a můžete je po prvním úspěchu podávat i několik týdnů. Existují difuzéry, ale také spreje nebo žvýkací tablety, které zklidní nejen kočku, ale i psa při nějakém nervovém vypětí. Které bylinky hrají prim v případě kočičích emocí?

  • Levandule. Podobně jako u lidí, tato bylinka pomáhá uvolnit psychiku a utlumit úzkost.
  • Kořen kozlíku lékařského. U některých koček spouští euforii, u jiných vyvolá naprostý klid.
  • Šanta kočičí. To je královna mezi bylinami čtyřnohých šelmiček, má sedativní účinky.

Bylinek je ještě mnohem více

Šanta je nejrozšířenější mezi chovateli, kteří sami poznají, zda tuto bylinku nabízet nebo ne. Lze koupit například polštářek naplněný sušenou bylinkou nebo sprej. Kořen kozlíku má také různorodé účinky, pro kočičí účely se využívá i heřmánek nebo máta. Bylinky se nemísí s krmivem, kočka si je musí dobrovolně vzít. A podobně jako u lidí platí obecný předpoklad, že vše by se mělo užívat s mírou. Kočky mohou mít oblíbené bylinky vedle sebe v pelíšku nebo ve víčku z krabice od bot, to už záleží na vás.

Mohlo by vás také zajímat

Kočky

Kočka a pokojové rostliny, které budou bezpečné?

Společnost těchto čtyřnohých šelmiček je nám hodně příjemná, statisíce českých domácností má také kočičí obyvatele. Ale pozor! Ještě předtím, než si osvojíte nějakou kočičku, je třeba, abyste věděli o všech bezpečnostních rizicích. více