Proč jsou kočky zamilované do krabic?

Obsah článku:

  1. Kočičí láska má jasnou volbu
  2. Kontrolujte, kde kočka vlastně je
  3. Kočka nemá ráda problémy
  4. Teplo miluje každá šelma

Je to odvěká láska, které se majitel vždycky od srdce zasměje. Když vám přijde domů zásilka ve větší krabici, vybalíte ji. Právě se chystáte se krabici rozřezat na kousky kartonu, které následně odnesete do sběrného dvora. A vtom vám do ní skočí kočka, očividně se dobře baví a vůbec se jí nechce ven. Jako by si našla novou hračku, že? Kéž by děti byly také tak nenáročné, posteskne si asi na tomto místě mnoho rodičů. Důležité je, že se tato záležitost týká snad všech kočkovitých šelem. Jinak řečeno, tygři také milují krabice.

Kočičí láska má jasnou volbu

Samotný důvod je prostý, cítí se v nich bezpečně před potenciálním nebezpečím zvenčí. Mají to v sobě zakódované. Kočka je skvělý lovec, a proto ví, že příroda je plná nástrah. Je si proto vědoma, že se sama musí někdy ukrývat. A protože čtyřnohá šelmička nevidí přes stěny krabice, myslí si, že ji také nikdo nespatří. Je to pro ně útočiště, kam se schovají třeba po neúspěšném útočení a naberou síly na další boje. A v neposlední řadě, krabice je vlastně něčím novým v domácnosti a kočka, která ráda zaleze i za sedačku, pod stůl nebo do jiných míst, musí tedy neustále něco objevovat, kontrolovat a ověřovat si faktické údaje. Chvíli totiž neposedí na jednom místě, a to platí třeba i pro Peršanky. Vždyť právě kočičí zvědavost je předmětem mnoha chovatelských vtipů.

Kontrolujte, kde kočka vlastně je

Pořádně se podívejte do bubnu pračky, než začnete prát. Může tam být kočka, která si našla svou pomyslnou krabici. Kočičí obyvatel domácnosti skočí rád i do koše s vypraným prádlem, což pak znamená nespokojenost dalších členů rodiny. Má ráda pelíšky a různá zákoutí, snadno se stane, že si vleze i do skříně nebo ji dlouho hledáte a zjistíte, že je pod křeslem v obýváku a ustlala si tam ke spánku. Kočka je od přírody spíše samotář a miluje svůj prostor, pokud se cítí bezpečně, v klidu usne a nebude nervózní. V úkrytu, který ji přinesl váš poštovní doručovatel, bude ráda trávit čas. Snad ani nenajdete na světě kočku, jíž by nebavil svět krabic a někdy může být docela malá. Bez přemýšlení skočí i do větších, v domnění, že tam je kořist, kterou by mohla ulovit a svým skokem překvapit.

Kočka nemá ráda problémy

Je to jen pozůstatek z doby, kdy musela divoká verze kočky hledat úkryt před predátory ve volné přírodě? Nebo prostě snaha nic neřešit, být v bezpečné zóně a uniknout pozornosti početné návštěvy v domácnosti? Důvodů by mohlo být mnoho, kočičí psycholog by určitě sám řekl, že jen jedna příčina tady rozhodně nebude. Kočka si v krabici vhodně dobije baterky, je to její wellness studio se vším všudy, kde není nikým a ničím rušena. A v neposlední řadě, kartonová krabice nabízí teplo. Zvláště v zimě nemusí být od dlaždiček v kuchyni právě příjemně na tlapky. A v krabicích se lépe drží teplo, dokonce i v porovnání s vyhřátým pelíškem majitelů v ložnici, kde nejsou kolem žádné stěny. Kočka si skvěle užívá uzavřené prostory, skýtají pocit bezpečí a pohodlí v jednom, takže nelze nikdy odolat.

Teplo miluje každá šelma

Zahřát si kožíšek, to je také důvodem, proč kočky skáčou do krabic a následuje je pak celá rodina kočkovitých šelem od tygra po lva. Jak ukazují studie, kočka nejvíce ze všeho miluje teplo těsně nad třicet stupňů Celsia. A kde si ho vytvořit, když máme byt vytopený zhruba na dvacítku? V krabici, odkud nemusí nikam ven a kde se báječně udržuje vyšší teplota. Je to malá krabice? Ne, to vůbec nevadí, tím lépe. Kočka se umí stulit do klubíčka a užívat si svůj tropický letní den. Ruku na srdce, nakonec jsou ty šelmičky opravdu mazané, že? Pokud někdy nakoupíte desítku různých hraček, kočka jimi napoprvé opovrhne a raději skočí do krabice, ve které byl dárek doručený, nehněvejte se. Sama si vybrala dárek číslo jedna. Buďte rádi, že není tak materialisticky založená a vynasnažte se inspirovat.

Mohlo by vás také zajímat

Kočky

Kočka a pokojové rostliny, které budou bezpečné?

Společnost těchto čtyřnohých šelmiček je nám hodně příjemná, statisíce českých domácností má také kočičí obyvatele. Ale pozor! Ještě předtím, než si osvojíte nějakou kočičku, je třeba, abyste věděli o všech bezpečnostních rizicích. více