Zajímavé tipy na kocouří a kočičí jména

Obsah článku:

  1. Barva srsti také rozhoduje
  2. Filmová scéna jako inspirace
  3. Sázka na dlouholetou klasiku
  4. Trpělivost je tady na prvním místě

Chystáte se na nového člena domácnosti? Pokud to bude koťátko, měli byste mít v záloze nějaké vhodné jméno, s nímž souhlasí všichni členové rodiny. A je jasné, že taková shoda nemusí být zrovna jednoduchá, zvláště pokud máte doma malé děti. Nevíte si rady? Možná oceníte pár dobrých tipů, které vás mohou inspirovat. Kočičích jmen je totiž hodně, některá jsou dosti originální a jiná zase nadmíru obvyklá. Vlastně záleží spíše na fantazii majitele, který si obvykle zvolí zdrobnělinu, jíž svého čtyřnohého přítele oslovuje. Oba si pak na konkrétní formu zvyknou. Výběr ale není jen tak a je plně v kompetenci majitele. I v útulku se počítá s tím, že se nalezenec přejmenuje a bude pak nosit novou podobu jména ve svém stálém bydlišti. Podívejme se na nejvtipnější a nejoriginálnější variace.

Barva srsti také rozhoduje

Někdy může být jméno odvislé i od vnějších znaků. Když se nedá popřít fyzická podoba s vládcem pekel nebo černým panterem, připadají do úvahy také jména jako Baghíra a Čert. Jindy mohou přijít ke slovu jména podle oblíbených seriálů a filmů, případně pohádkových postav. Latina, francouzština nebo jiné jazyky? Ano, fantazii se meze nekladou a vybírat si jen z českých jmen nelze. Podívejte se do historie, protože možná objevíte postavu, kterou si zamilujete. Například takový kocourek Caesar je předurčen, aby byl skutečným vládcem domácnosti, jistá míra samolibosti se pochopitelně předpokládá. Totéž může platit pro Napoleona a pravdou je, že takových postav najdete ve světové historii hodně. I kocourek Attila zní stylově! V egyptské historii se odráží jména Bastet, Eset nebo Usir.

Filmová scéna jako inspirace

Kocourek Žvejkal, který symbolizuje Hvězdné války, ale také kocouři Bob a Garfield, to jsou další dobré tipy pro budoucí majitele kotěte. Kiara ze Lvího krále, Muta či Natoru z Království koček nebo prostě Tygr z oblíbeného Medvídka Pú, variant se najdou klidně i stovky, stačí se jen zamyslet. Zrzavý kocourek se může jmenovat třeba Křivonožka, podle miláčka Hermiony z Harryho Pottera. A kočička, která je lehce potrhlé povahy, může nosit jméno Šklíba, podle stejnojmenného miláčka Alenky z Říše divů. Také si připravte zdrobnělinu, která bude ideální pro domácí komunikaci. Kočky mají velice rády samohlásky a spolehlivě se pak naučí, že je voláte.

Sázka na dlouholetou klasiku

Micka a Mourek jsou v českých domácnostech také klasikou, kocourek s černou srstí si říká o to, aby se jmenoval Mikeš nebo Salem, podle kocoura mladé čarodějnice Sabriny. Kočičky Máša nebo Linda, Mia a Sněženka, ale tak Amálka a Rozárka, to jsou velmi časté tipy na jméno, se kterými se setkáte v mnoha rodinách. S černobílou barevnou kombinací je běžný také Felix. Nemusíte se vůbec řídit podle oblíbenosti v médiích. Klidně si jméno vymyslete, nějaká vtipná složenina vás jistě napadne a potěší i vaše děti. Originalita je na prvním místě. V kurzu je sice exotika, ale pamatujte, že volba je na vás a v ideálním případě vás bude toto jméno doprovázet patnáct až dvacet roků. A podle čeho ještě vybírat jméno pro svou novou kočičku?

  • Dvě až tři slabiky a větší zapojení samohlásek, které jsme si již naznačili. To je ideální varianta.
  • Na kočku budete určitě volat. Vyberte si tedy jméno, co se vám vyslovuje dobře (i před lidmi).
  • Zvučné jméno je výhoda. Pamatujte, že na ně musíte kočku nejprve přivyknout, což chce čas.

Trpělivost je tady na prvním místě

Pokud chcete, aby si kočka přivykla na své nové jméno, musíte být trpěliví. Snažte se volat klasickým „čiči“ a pak zopakujte jméno, oslovujte zdrobnělinou, vyberte variantu, u které na první pohled vidíte, že se kočičce líbí. Pokud přijde, když zavoláte jméno, dejte jí nějakou malou dobrotu, aby si ještě lépe zvykla. Kočičí uši jsou velmi citlivé, minimálně stejně tak, jako psí. Dá se říci, že kočka slyší minimálně dvakrát lépe než my. Určitě vás slyší, když na ni zavoláte, ale možná je někdy zaneprázdněná lovem nebo lenošením. Má svou hlavu, proto ji za nic netrestejte, pokud přijde „pozdě“. Příště by mohla přijít ještě o poznání déle a mít z vás spíše legraci. Pokud jste chtěli domů kočičího společníka, tak si pamatujte, že má svou hlavu. A když se mu jméno zalíbí, okamžitě si jej vezme za své!

Mohlo by vás také zajímat

Kočky

Kočka a pokojové rostliny, které budou bezpečné?

Společnost těchto čtyřnohých šelmiček je nám hodně příjemná, statisíce českých domácností má také kočičí obyvatele. Ale pozor! Ještě předtím, než si osvojíte nějakou kočičku, je třeba, abyste věděli o všech bezpečnostních rizicích. více