Rhodéský Ridgeback

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte Rhodéského ridgebecka? Jde o fascinující plemeno, ale buďte si vědomi toho, že se možná setkáte i se značnou tvrdohlavostí. Dáte-li ridgebackovi potřebné vyžití, bude výborným životním společníkem i ochráncem. 

Elegance, bystrý pohled a vzpřímený postoj. Nečitelnost, síla, tvrdohlavost. To jsou charakteristické rysy zajímavého psího plemene, pocházejícího z jižní Afriky. Rhodéský ridgeback byl popsán v oblasti původní Rhodesie (dnešní Zimbabwe) už v 17. století. 

Název „RIDGEBACK“ je složen ze dvou britských slov. RIDGE, v češtině znamená hřbet/hřeben a BACK lze přeložit jako záda/zpět. Proč se plemeno jmenuje právě takhle? Důvodem je hřbetní pruh srsti, rostoucí opačným směrem. 

Rhodéský ridgeback je známý svou statečností, odvahou a vynikající schopností přizpůsobit se různým situacím. Jedná se o vysoce inteligentní a sebevědomé plemeno, které může být občas i velmi tvrdohlavé a vzpurné. Historické záznamy dokazují, že ridgback má lovecké kořeny, proto může být velmi spokojený i při českých mysliveckých aktivitách. Tito psi jsou obvykle oddaní, ale zároveň nezávislí. Dril v lásce nemají, ale důsledná výchova je nutná. Rhodéský ridgeback je známý tím, že se výborně snáší s dětmi, a proto se často označuje jako „strážce dětí“. 

Pro zodpovědné majitele psů bude Rhodéský ridgeback výborným společníkem s výraznými vlohami pro fyzickou aktivitu. Pokud plánujete život s tímto plemenem, udělejte si dostatek času na dlouhé každodenní procházky nebo pravidelný výcvik. Plemeno se hodí pro zkušenější majitele psů, kteří už mají určitou kynologickou zkušenost. V historii bylo hlavním úkolem ridgbecků sledování a chránění lovce před velkými africkými šelmami, včetně lvů. Dovedete si tedy představit, jaké vyžití potřebuje… 

Srst nevyžaduje složité ošetřování, ale pravidelné kartáčování ji pomáhá udržet v dobrém stavu. 

Rhodéský Ridgeback je aktivní a silný pes, což znamená, že potřebuje vyváženou stravu, která pokrývá jeho energetické potřeby a poskytuje mu potřebné živiny pro udržení optimálního zdraví a dobré kondice. Při výběru krmiva pro toto plemeno je důležité brát v úvahu jeho velikost, hmotnost a míru denní fyzické aktivity.

Zde jsou některé obecné rady pro výběr kvalitního krmiva pro Rhodéského ridgebacka:

  • Vyvážené složení: Zajistěte, aby krmivo obsahovalo vyvážený podíl bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny a dalších živin. Bílkoviny jsou zejména důležité pro udržení svalové hmoty a energie.
  • Kvalitní bílkoviny: Hledejte krmivo s vysoce kvalitními zdroji bílkovin, jako jsou maso, ryby nebo drůbež.
  • Zdravé tuky: Výběr krmiva s vyváženým podílem zdravých tuků, například z lososa nebo lněného semínka, pomáhá udržovat zdravou kůži a srst.
  • Vitamíny a minerály: Zajistěte, aby krmivo obsahovalo dostatek vitamínů a minerálů, zejména vápníku a fosforu pro zdravé kosti a klouby.
  • Antioxidanty: Antioxidanty, jako jsou vitamíny C a E, mohou pomoci posílit imunitní systém psa.
  • Přizpůsobení podle věku a aktivity: Krmivo by mělo odpovídat věku a úrovni aktivity vašeho Rhodéského Ridgebacka. Štěnata, dospělí psi a senioři mají odlišné nutriční potřeby.

Složení stravy je vždy vhodné probrat s veterinárním lékařem, který je obeznámen s historií psa a také s jeho aktuálními životními podmínkami. Nutno také zmínit, že plemeno je náchylné k nadýmání a žaludečním problémům. Menší, častější přísun potravy může toto riziko zmírnit. 

Rhodéský ridgeback je plemeno, které v sobě skrývá krásu, sílu a inteligenci. Jeho fascinující historie a skvělé vlastnosti jej činí vhodným společníkem pro aktivní a zodpovědné chovatele. Je důležité věnovat mu dostatek času a pozornosti, péče a fyzické aktivity, aby se jeho osobnost mohla rozvinout ve šťastného a zdravého psa. 

Délka života: 10 – 12 let

Hmotnost: Psi: 36,5 kg Feny: 32 kg

Požadovaná kohoutková výška: Dospělí psi měří 63 až 69 cm, feny 61 až 66 cm

Mohlo by vás také zajímat

Psi

Jaká jsou nejoblíbenější psí plemena? 1.díl

Pokud zvažujete, že byste si domů pořídili psího přítele, musíte si zodpovědět několik důležitých otázek. Kromě přípravy vhodné prostředí nebo zajištění následné veterinární péče jde také o preferovanou rasu. Prohlédněme si proto společně žebříček nejpopulárnějších plemen mezi českými chovateli... více

Psi

Jak zabránit, aby pes žebral u stolu?

Otázka, která nesnese odkladu, pokud máte doma malé štěně. Musíte ji vyřešit včas, protože právě zde platí okřídlené úsloví o tom, že starého psa už novým kouskům nenaučíte. S pravidly je nutné začít už odmalička, v momentu, kdy jste si dovezli z útulku nebo chovatelské stanice malou a roztomilou chlupatou kuličku. Pamatujte, že za prakticky každý zlozvyk psa má zodpovědnost majitel, který ho buď toleroval nebo přímo naučil. Třeba i nevědomky, to ano, ale tím spíše je třeba jednat, dokud je ještě čas. více

Psi

Vše, co jste chtěli vědět o psím zraku

Jak nás vlastně vnímají čtyřnozí přátelé? Jsou to savci, oplývají vyšší inteligencí, a pokud jde o jejich smysly, některé jsou dokonce mnohem bystřejší než naše. Psí sluch je perfektní, už dávno štěká na pošťáka, ještě předtím, než uslyšíme na dvorku nějaké kroky a zazvonění zvonku. Je to totiž klasická šelma, která musí brát olympijské medaile v ostražitosti. Dříve se mnoho lidí domnívalo, že pes vidí po celý život jen černobílé filmy. Ostatně, pes potřebuje čich a sluch podstatně více než zrak. Ale pozor, rozhodně neplatí, že by se musel protloukat životem bez barev! Jen je vnímá trochu jinak než my a také má problémy zaostřit do větší dálky, což je pro člověka zcela běžné. více

Psi

Seznamování psa a kočky, jak na to?

Mohou být nerozluční přátelé, pár, který se rád škádlí a hraje si. Nevadí, že jsou jinak velcí a někteří je považují za nesmiřitelné protivníky. Pokud přivyknete kočku a psa na vzájemnou společnost v útlém věku, plán se může vydařit. více