Rhodéský Ridgeback

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte Rhodéského ridgebecka? Jde o fascinující plemeno, ale buďte si vědomi toho, že se možná setkáte i se značnou tvrdohlavostí. Dáte-li ridgebackovi potřebné vyžití, bude výborným životním společníkem i ochráncem. 

Elegance, bystrý pohled a vzpřímený postoj. Nečitelnost, síla, tvrdohlavost. To jsou charakteristické rysy zajímavého psího plemene, pocházejícího z jižní Afriky. Rhodéský ridgeback byl popsán v oblasti původní Rhodesie (dnešní Zimbabwe) už v 17. století. 

Název „RIDGEBACK“ je složen ze dvou britských slov. RIDGE, v češtině znamená hřbet/hřeben a BACK lze přeložit jako záda/zpět. Proč se plemeno jmenuje právě takhle? Důvodem je hřbetní pruh srsti, rostoucí opačným směrem. 

Rhodéský ridgeback je známý svou statečností, odvahou a vynikající schopností přizpůsobit se různým situacím. Jedná se o vysoce inteligentní a sebevědomé plemeno, které může být občas i velmi tvrdohlavé a vzpurné. Historické záznamy dokazují, že ridgback má lovecké kořeny, proto může být velmi spokojený i při českých mysliveckých aktivitách. Tito psi jsou obvykle oddaní, ale zároveň nezávislí. Dril v lásce nemají, ale důsledná výchova je nutná. Rhodéský ridgeback je známý tím, že se výborně snáší s dětmi, a proto se často označuje jako „strážce dětí“. 

Pro zodpovědné majitele psů bude Rhodéský ridgeback výborným společníkem s výraznými vlohami pro fyzickou aktivitu. Pokud plánujete život s tímto plemenem, udělejte si dostatek času na dlouhé každodenní procházky nebo pravidelný výcvik. Plemeno se hodí pro zkušenější majitele psů, kteří už mají určitou kynologickou zkušenost. V historii bylo hlavním úkolem ridgbecků sledování a chránění lovce před velkými africkými šelmami, včetně lvů. Dovedete si tedy představit, jaké vyžití potřebuje… 

Srst nevyžaduje složité ošetřování, ale pravidelné kartáčování ji pomáhá udržet v dobrém stavu. 

Rhodéský Ridgeback je aktivní a silný pes, což znamená, že potřebuje vyváženou stravu, která pokrývá jeho energetické potřeby a poskytuje mu potřebné živiny pro udržení optimálního zdraví a dobré kondice. Při výběru krmiva pro toto plemeno je důležité brát v úvahu jeho velikost, hmotnost a míru denní fyzické aktivity.

Zde jsou některé obecné rady pro výběr kvalitního krmiva pro Rhodéského ridgebacka:

  • Vyvážené složení: Zajistěte, aby krmivo obsahovalo vyvážený podíl bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny a dalších živin. Bílkoviny jsou zejména důležité pro udržení svalové hmoty a energie.
  • Kvalitní bílkoviny: Hledejte krmivo s vysoce kvalitními zdroji bílkovin, jako jsou maso, ryby nebo drůbež.
  • Zdravé tuky: Výběr krmiva s vyváženým podílem zdravých tuků, například z lososa nebo lněného semínka, pomáhá udržovat zdravou kůži a srst.
  • Vitamíny a minerály: Zajistěte, aby krmivo obsahovalo dostatek vitamínů a minerálů, zejména vápníku a fosforu pro zdravé kosti a klouby.
  • Antioxidanty: Antioxidanty, jako jsou vitamíny C a E, mohou pomoci posílit imunitní systém psa.
  • Přizpůsobení podle věku a aktivity: Krmivo by mělo odpovídat věku a úrovni aktivity vašeho Rhodéského Ridgebacka. Štěnata, dospělí psi a senioři mají odlišné nutriční potřeby.

Složení stravy je vždy vhodné probrat s veterinárním lékařem, který je obeznámen s historií psa a také s jeho aktuálními životními podmínkami. Nutno také zmínit, že plemeno je náchylné k nadýmání a žaludečním problémům. Menší, častější přísun potravy může toto riziko zmírnit. 

Rhodéský ridgeback je plemeno, které v sobě skrývá krásu, sílu a inteligenci. Jeho fascinující historie a skvělé vlastnosti jej činí vhodným společníkem pro aktivní a zodpovědné chovatele. Je důležité věnovat mu dostatek času a pozornosti, péče a fyzické aktivity, aby se jeho osobnost mohla rozvinout ve šťastného a zdravého psa. 

Délka života: 10 – 12 let

Hmotnost: Psi: 36,5 kg Feny: 32 kg

Požadovaná kohoutková výška: Dospělí psi měří 63 až 69 cm, feny 61 až 66 cm

Mohlo by vás také zajímat

Psi

Jak zabránit, aby pes žebral u stolu?

Otázka, která nesnese odkladu, pokud máte doma malé štěně. Musíte ji vyřešit včas, protože právě zde platí okřídlené úsloví o tom, že starého psa už novým kouskům nenaučíte. S pravidly je nutné začít už odmalička, v momentu, kdy jste si dovezli z útulku nebo chovatelské stanice malou a roztomilou chlupatou kuličku. Pamatujte, že za prakticky každý zlozvyk psa má zodpovědnost majitel, který ho buď toleroval nebo přímo naučil. Třeba i nevědomky, to ano, ale tím spíše je třeba jednat, dokud je ještě čas. více

Psi

Vše, co jste chtěli vědět o psím zraku

Jak nás vlastně vnímají čtyřnozí přátelé? Jsou to savci, oplývají vyšší inteligencí, a pokud jde o jejich smysly, některé jsou dokonce mnohem bystřejší než naše. Psí sluch je perfektní, už dávno štěká na pošťáka, ještě předtím, než uslyšíme na dvorku nějaké kroky a zazvonění zvonku. Je to totiž klasická šelma, která musí brát olympijské medaile v ostražitosti. Dříve se mnoho lidí domnívalo, že pes vidí po celý život jen černobílé filmy. Ostatně, pes potřebuje čich a sluch podstatně více než zrak. Ale pozor, rozhodně neplatí, že by se musel protloukat životem bez barev! Jen je vnímá trochu jinak než my a také má problémy zaostřit do větší dálky, což je pro člověka zcela běžné. více

Psi

Seznamování psa a kočky, jak na to?

Mohou být nerozluční přátelé, pár, který se rád škádlí a hraje si. Nevadí, že jsou jinak velcí a někteří je považují za nesmiřitelné protivníky. Pokud přivyknete kočku a psa na vzájemnou společnost v útlém věku, plán se může vydařit. více