Seznamování psa a kočky, jak na to?

Obsah článku:

  1. Trpělivost je až na prvním místě
  2. Co všechno udělat doma?
  3. Rozhoduje i nálada lidí kolem
  4. Neutrální zóna je důležitá
  5. Rozhoduje také věk obou aktérů

Mohou být nerozluční přátelé, pár, který se rád škádlí a hraje si. Nevadí, že jsou jinak velcí a někteří je považují za nesmiřitelné protivníky. Pokud přivyknete kočku a psa na vzájemnou společnost v útlém věku, plán se může vydařit. Poměrně velká pravděpodobnost úspěchu bude i v případě, kdy například dáváte dohromady kotě a klidného psa, který je už senior a má s kočkami jen ty nejlepší zkušenosti z dřívějška. Jako majitelé si přejete jen jediné, aby spolu tihle dva žili harmonicky. Obtížnější je seznamka dvou dospělých zvířat, které nejsou na přítomnost jiných koček a psů příliš zvyklá. Ale i tady je naděje na jistý progres, proč se vzdávat dopředu?

Trpělivost je až na prvním místě

Pozor, pokud mají vaši mazlíčci nějaký nepříjemný zážitek, při němž mohlo jít i o život, strach bude trvalý a jen tak se nepřekoná. Pes, který byl v minulých letech mnohokrát seknut kočičími drápky nebo starší kočka, jíž v mládí pokousal pes, asi nebudou vhodnými kandidáty na podobný pokus o sbratřování. Minimálně to potrvá dlouho, musíte se pak smířit s neúspěchem nebo jen velmi malým pokrokem za dlouhou dobu. Zvíře zbytečně nestresujte, znáte jistě úsloví o tom, že se nic v životě nemá lámat přes koleno. V každém případě, musíte mít určitý plán. Co je třeba dodržet? Pojďme se podívat na základní body takové zvířecí seznamky, u kterých musíte důkladně zvažovat všechny detaily.

  • Důkladně připravený plán je nutností. A nejlépe si vezměte v zaměstnání pár volných dní.
  • Nezapomeňte! Hlučné prostředí nebo společnost jiných lidí působí při tomto rituálu rušivě.
  • Vhodným scénářem bude, když se budete věnovat jednomu zvířeti, partner zase druhému

Co všechno udělat doma?

Oba aktéři by měli mít možnost ustoupit, pokud jim bude situace nepříjemná. První ostruhy získají jindy, možná nevyberete chvilku, kdy jsou v nejlepším rozpoložení. Nechcete přece rvačku a létající chlupy, že? Bezpečnostní opatření jsou důležitá, pro rande je třeba vybrat neutrální místo, které nepatří ani pro jednu stranu k těm nejvíce vyhledávaným. Kočka bude ráda, když se bude na psa dívat ze svého škrabadla, lednice nebo místa, která je vysoko. Nezapomeňte na aklimatizaci, seznamování nemůže proběhnout hned poté, co si druhého mazlíčka dovezete z jiného domova nebo útulku. Žel, pes a kočka se do sebe většinou nezamilují na první pohled. Pokud k tomu někdy došlo, stal by se takový příběh hitem, jenž by zbořil rekordy ve sledovanosti YouTube. Nemějte proto velká očekávání.

  • Psa mějte raději na vodítku. Nejde o trápení. Ve hře je váš rychlý zásah v případě agrese.
  • Oba aktéři rozhodně neocení zapnutou televizní obrazovku, stejně jako pocit hladu a žízně.
  • Zásadní je, aby první kontakt trval jen několik okamžiků. Delší doba by byla kontraproduktivní.

Rozhoduje i nálada lidí kolem

Jste hodně vystrašení? Pozor, to je špatně, vaše rozpoložení se přenese i na zvířata a riziko neúspěchu bude vyšší. Zkuste být nad věcí, pes i kočka z vás musí cítit klid, jinak budou zbytečně nervózní, což si nikdo nepřeje. Naopak, když se budou chovat podle nejlepších očekávání a nezaútočí hned jeden na druhého, zaslouží si pochvalu a nějakou dobrotu. Nezapomeňte na pozitivní motivaci, je důležitá pro obě strany! Bude třeba trpělivosti, protože z úvodního setkání, které trvalo dvě nebo tři minuty, se po měsíci můžete dostat i na dvacetiminutovou interakci. Nenuťte je k sourozenecké lásce, musí si k sobě najít cestu sami, a to chvíli trvá. Když budou ještě po pár dnech štěkat, prskat a vrčet, nedivte se. Je to defenzivní mechanismus, jenž jejich předkům umožnil mnohem lépe přečkat divočinu přírody.

Neutrální zóna je důležitá

Pes má svou místnost, nebo alespoň prostornější kout a kočka také. Mezi nimi je neutrální zóna, kde se mohou setkávat. To je nejlepší recept, kterým můžete začít. Oba vyžadují soukromí, takže kočičí toaleta by měla být daleko z dosahu psího nováčka. Vítané je také oddělené stravování, kočka by měla mít misky vysoko, tak, aby na ně pes nemohl. Celý proces seznamování je velmi individuální, někdy potrvá týdny, jindy zase několik málo měsíců, než se obě strany trochu sžijí. Pokud skončí první kontakt agresí, nevěšte hlavu, bude ještě spoustu příležitostí a takový scénář se dal na úvod asi přece jen očekávat. Někdy je zvědavost víc než strach, takže se obrňte trpělivostí, abyste měli dostatek sil do dalšího seznamovacího procesu. O tom, kdy skončí, totiž rozhodují obě zvířata společně, nikoliv vy.

Rozhoduje také věk obou aktérů

Zatímco příběh staršího psa a malého kotěte má šanci na úspěch, odrostlejší kočka už štěně moc často přijmout nemusí. Pokud jsou oba mladí a nemají ještě žádné negativní zkušenosti, mohl by být celý akt seznamování poměrně snadný. Zvířata, která společně vyrůstají, si mezi sebou vytvoří pevné pouto, a to bez ohledu na svůj původní oddíl. Nezapomeňte, že ani jedno z nich nesmí mít důvod žárlit, věnujte se jim oběma a nijak neupřednostňujte jednoho před druhým. To by ke vzájemným sympatiím asi jen tak nevedlo. Když se budou bázlivě schovávat pod stolem, nevadí. Jednou se víc osmělí, vyjdou ven a budou pokračovat. Netlačte na ně, času je dost. Určitě si dříve či později dobře porozumí a stanou se skutečně nerozlučnými přáteli.

Mohlo by vás také zajímat

Psi

Rhodéský Ridgeback

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte Rhodéského ridgebecka? Jde o fascinující plemeno, ale buďte si vědomi toho, že se možná setkáte i se značnou tvrdohlavostí. Dáte-li ridgebackovi potřebné vyžití, bude výborným životním společníkem i ochráncem. více

Psi

Jak zabránit, aby pes žebral u stolu?

Otázka, která nesnese odkladu, pokud máte doma malé štěně. Musíte ji vyřešit včas, protože právě zde platí okřídlené úsloví o tom, že starého psa už novým kouskům nenaučíte. S pravidly je nutné začít už odmalička, v momentu, kdy jste si dovezli z útulku nebo chovatelské stanice malou a roztomilou chlupatou kuličku. Pamatujte, že za prakticky každý zlozvyk psa má zodpovědnost majitel, který ho buď toleroval nebo přímo naučil. Třeba i nevědomky, to ano, ale tím spíše je třeba jednat, dokud je ještě čas. více

Psi

Vše, co jste chtěli vědět o psím zraku

Jak nás vlastně vnímají čtyřnozí přátelé? Jsou to savci, oplývají vyšší inteligencí, a pokud jde o jejich smysly, některé jsou dokonce mnohem bystřejší než naše. Psí sluch je perfektní, už dávno štěká na pošťáka, ještě předtím, než uslyšíme na dvorku nějaké kroky a zazvonění zvonku. Je to totiž klasická šelma, která musí brát olympijské medaile v ostražitosti. Dříve se mnoho lidí domnívalo, že pes vidí po celý život jen černobílé filmy. Ostatně, pes potřebuje čich a sluch podstatně více než zrak. Ale pozor, rozhodně neplatí, že by se musel protloukat životem bez barev! Jen je vnímá trochu jinak než my a také má problémy zaostřit do větší dálky, což je pro člověka zcela běžné. více