Vše, co jste chtěli vědět o psím zraku

Obsah článku:

  1. Barvoslepost nebo černobílé vidění?
  2. Pes se orientuje hlavně čichem
  3. Jaké hračky mu máme kupovat?
  4. A jak pečovat o psí oči?
  5. Ztráta zraku je také ve hře

Jak nás vlastně vnímají čtyřnozí přátelé? Jsou to savci, oplývají vyšší inteligencí, a pokud jde o jejich smysly, některé jsou dokonce mnohem bystřejší než naše. Psí sluch je perfektní, už dávno štěká na pošťáka, ještě předtím, než uslyšíme na dvorku nějaké kroky a zazvonění zvonku. Je to totiž klasická šelma, která musí brát olympijské medaile v ostražitosti. Dříve se mnoho lidí domnívalo, že pes vidí po celý život jen černobílé filmy. Ostatně, pes potřebuje čich a sluch podstatně více než zrak. Ale pozor, rozhodně neplatí, že by se musel protloukat životem bez barev!  Jen je vnímá trochu jinak než my a také má problémy zaostřit do větší dálky, což je pro člověka zcela běžné.

Barvoslepost nebo černobílé vidění?

Možná jste se setkali s názorem, že psi jsou barvoslepí. Byl hodně rozšířený, generace našich rodičů a prarodičů tuto myšlenku často opakovala. Kde je pravda? Lidské a psí oči jsou po stránce stavby velmi podobné, rozdíl je pouze v počtu jednotlivých buněk. A právě tady by se dala odhalit čtyřnohá slabina. Zatímco v obsahu tyčinek, tedy vlastně buněk, které umožňují černobílé vidění světa, jasně vedou psi, u čípků je situace odlišná. Lidé mají tři, modré, červené a zelené, kombinací těchto barev se pak dá vytvořit celé spektrum. Vnímáme odlišnost fialové a hnědé, dokážeme vhodně pojmenovat různé odstíny, víme, co je to lososová nebo olivová. Psi mají jen dva druhy čípky, což v praxi znamená, že červená, žlutá a zelená jim splývají, také nerozeznávají modrou od fialové. Co dalšího o nich víme?

  • Pes vnímá jen modrou a žlutou barvu. Ale umí rozeznávat kontrasty a obrysy, lépe než my.
  • Pokud jde o zaostření obrazu, člověk běžně zvládne přes 20 metrů, kdežto pes pouhých 6.
  • V případě, že by pes uměl mluvit, mohl by nám popsat několik různých odstínů šedé barvy.
  • Výborně identifikuje pohyb, a to i na větší dálku. Právě proto, že jeho předci byli noční lovci.

Pes se orientuje hlavně čichem

Pokud se budete na procházce se psem kochat výhledem do dáli, nebudete mít stejný vizuální zážitek. To ale vůbec nevadí, protože pes bude v první řadě rád, že je se svým milovaným člověkem. Když mu na cvičáku utečete kousek opodál, brzy vás dohoní, protože se zaměří na pohyb předmětu, jenž sleduje. Pokud mu položíte na trávník oranžovou hračku a divíte se, že ji delší dobu hledá, nedivte se. Vidíte prostě jinak, tmavě fialový míček by viděl podstatně lépe. A taková barva by zase unikla vám. Pes se tedy podle barev primárně neorientuje, nejsou pro něj důležité. Má špičkový nos, a ještě lepší uši, to mu k lovu, identifikaci vloupání do objektu a hlídání milovaných lidí naprosto stačí. A když se setmí, je králem. Možná to znáte z procházek v parku. Štěká do tmy a vůbec nevidíte, co ho zaujalo.

Jaké hračky mu máme kupovat?

Pes vnímá barvy jinak, proto bude lepší, když mu pořídíte vhodné hračky. Pokud mu je hodíte do trávy, musí je dobře vidět. Pokud ho chcete potěšit, budou lepší jiné barvy, než je třeba výrazná oranžová. Třeba modrá nebo bílá, ale také fialová, ty uvidí docela spolehlivě i na zarostlém pažitu kolem domu a brzy je odhalí. V každém případě je jasné, že si volné chvíle a hru s vámi užije bez ohledu na to, jestli bude mít pět nebo dvacet různých hraček. Chce hlavně čas, v němž se bude bavit, hrát si a dovádět.

A jak pečovat o psí oči?

I když je psí zrak jiný než ten náš, zasluhuje si patřičnou péči, zvláště ve vyšším věku. Onemocnění očí se totiž nevyhýbají lidem ani zvířatům. A je to tak u všech plemen. Tak například, velké oči jsou na vzduchu vysušované a hodně slzí, vadí jim prach a ostré slunce, ale také prudký vítr. Oči u plemen s užší nebo kratší horní čelistí mají problém s normálním odtokem slz. Je proto vhodné, když majitel dbá na péči a pravidelně rozmáčí a odstraňuje ospalky pomocí vatového tamponku. U starších zvířat dochází k přirozeným degenerativním procesům a stárnutí nelze zastavit, nýbrž jen trochu zpomalit. 

Ztráta zraku je také ve hře

Netrapte se proto tím, že pes navzdory vší péči ztratí zrak, cukrovka nebo zákal jsou v tomto směru přitěžujícími okolnostmi a na vině mohou být i geny od rodičů.  Slepý pes může žít plnohodnotný život, jen si vyžádá více času. Podpořte jeho psychiku, konzultujte s veterinářem, co dělat a dejte mu najevo, že je doma a v bezpečí. Někdy majitel odhalí slepotu až po dlouhé době, protože pes zná domovské prostředí doslova „jako své boty“. Snažte se proto, aby mu nehrozilo žádné nebezpečí, zavírejte dveře a dejte na schody koberec nebo jinou zábranu, aby pes zbytečně neuklouzl. Slepý pes může i na procházky, jen se připravte, že si jej budete muset hlídat ještě pečlivěji než jindy.  

Mohlo by vás také zajímat

Psi

Rhodéský Ridgeback

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte Rhodéského ridgebecka? Jde o fascinující plemeno, ale buďte si vědomi toho, že se možná setkáte i se značnou tvrdohlavostí. Dáte-li ridgebackovi potřebné vyžití, bude výborným životním společníkem i ochráncem. více

Psi

Jak zabránit, aby pes žebral u stolu?

Otázka, která nesnese odkladu, pokud máte doma malé štěně. Musíte ji vyřešit včas, protože právě zde platí okřídlené úsloví o tom, že starého psa už novým kouskům nenaučíte. S pravidly je nutné začít už odmalička, v momentu, kdy jste si dovezli z útulku nebo chovatelské stanice malou a roztomilou chlupatou kuličku. Pamatujte, že za prakticky každý zlozvyk psa má zodpovědnost majitel, který ho buď toleroval nebo přímo naučil. Třeba i nevědomky, to ano, ale tím spíše je třeba jednat, dokud je ještě čas. více

Psi

Seznamování psa a kočky, jak na to?

Mohou být nerozluční přátelé, pár, který se rád škádlí a hraje si. Nevadí, že jsou jinak velcí a někteří je považují za nesmiřitelné protivníky. Pokud přivyknete kočku a psa na vzájemnou společnost v útlém věku, plán se může vydařit. více