Kočka a pokojové rostliny, které budou bezpečné?

Obsah článku:

  1. Které druhy jsou naprosto neškodné
  2. Kočka ráda okusuje rostliny
  3. Problémy najdete i na zahradě
  4. Kočičí otravu nelze podcenit
  5. Pozor na jedovaté pokojové rostliny
  6. Než si pořídíte domů kočku…

Společnost těchto čtyřnohých šelmiček je nám hodně příjemná, statisíce českých domácností má také kočičí obyvatele. Ale pozor! Ještě předtím, než si osvojíte nějakou kočičku, je třeba, abyste věděli o všech bezpečnostních rizicích. Týkají se například okrasné flóry, protože řada rostlin je pro zvířata bohužel jedovatá. Pojďme si proto udělat společně malý přehled. Existuje totiž zeleň, kterou kočky vysloveně milují a také taková, s níž si není radno zahrávat. Naopak, v rámci prevence bude určitě lepší, když dáte malou pozornost někomu známému. Nikdo netvrdí, že musíte skončit s pěstováním okrasných rostlin. Dotvářejí útulnou atmosféru v bytě. Jen je musíte napříště velmi pečlivě vybírat.

Které druhy jsou naprosto neškodné

Na začátek si uveďme seznam druhů, s nimiž se rozloučit nemusíte. Jen si někdy dávejte pozor, ať je kočička nezlikviduje. Některé totiž svou vůní podněcují kočičí tvořivost, která pak potřebuje jen málo k tomu, aby si našla cestu ke květináči. Nenáročnou pokojovou rostlinou je kočičí tráva, jejíž tenké listy občas vaše šelmička okouše. Nemějte jí to za zlé. Přirovnejme to třeba ke starému zvyku, jako je žvýkání tabáku u lidí. U řady koček vyvolá euforické stavy, jiné nechá chladnými. Snad i proto se přidává do malých polštářků a dalších hraček. Catnip, jak se někdy šanta kočičí označuje, samozřejmě není jediná. Dostupná je ožanka kočičí, velmi dobrý potenciál má též kozlík lékařský. Ten u některých koček vyvolá stav, jako kdyby byla na drogách. Povaluje se, mňouká a je očividně moc spokojená.

Kočka ráda okusuje rostliny

Tím se dostáváme k hlavnímu jádru věci, kočky totiž s oblibou okusují různé rostliny. Chtějí totiž podpořit vylučování spolykaných chlupů, které překážejí v trávicím traktu. A protože se kočka myje každý den dlouhé desítky minut, srsti spolyká poměrně dost. Pokud chodí kočky ven na zahradu, okusují trávu. Šelmička žijící výhradně v bytě toto dělat nemůže. Proto se snaží najít nějakou vhodnou alternativu. A netuší, že některé pokojové rostliny mohou být i životu nebezpečné. Existuje i tráva pro kočky, kterou můžete pěstovat doma. Nebo stačí zasít obilí do misky. Snad jen pozor na případná ostřejší stébla trav, mohou totiž pořezat tlamičku. Prohlédněte si vždy pečlivě, co jste vypěstovali.

Problémy najdete i na zahradě

Smrtelnou hrozbou mohou být konvalinky, trávicí potíže způsobuje hyacint a filodendron může stát za vážným poškozením ledvin. Hodně nebezpečný je i krokus nebo šeřík, stejně jako brambořík. Hyacint, ocún, tulipán nebo sněženka, to jsou další potenciální problémy. Kočkám škodí také aloe, které je dosti nebezpečné pro většinu domácích zvířat. Sečteno a podtrženo, velké problémy můžete najít i na rozkvetlé zahradě. Příznaky otravy jsou u koček různé, záleží na dávce toxinu, který požila. Mírně okousat tedy není totéž, co spolknout a rychlý zásah veterináře může ve finále zachránit kočičí život. Pokud tedy usoudíte, že je kočka otrávená, musíte jednat velmi rychle. Čeho si musíte všímat?

  • Někdy se důkazní materiál přímo nabízí. Rozbitý květináč v místnosti je velká nápověda.
  • Sliny a zase jen sliny, úplný příval slin. Pokud kočka hodně sliní, tak se něco určitě děje.
  • Velmi silný průjem, u kterého neznáte konkrétní příčinu. V krmivě nebude. Může za to kytka?
  • Zvracení, kterým se kočičí tělo brání otravě. Ale pozor, někdy kočka zvrací jen koule chlupů.
  • Ztráta koordinace pohybů. Kočka se motá, vypadá jako silně podnapilá, neudělá pořádný krok.

Kočičí otravu nelze podcenit

Někdy se první příznaky otravy dostaví po pár minutách, jindy až později. Může jít i o několik hodin. Kočka se třese, má rozšířené zorničky, dáví a těžce dýchá. Zjednodušeně řečeno, nechová se ani trochu standardně. Někdy může otrava skončit smrtí zvířete, která je poměrně rychlá. Jaká je první pomoc? Vyčistit tlamičku, vypláchnout a počkat na zvěrolékaře. Kočka se musí vyzvracet, k čemuž jí veterinář dopomůže a zajistí následně doplnění ztracených tekutin. Při otravě se nesmí nic podcenit. Důvěřujte lékaři, tohle je bohužel jeho denní chleba. Otrávených zvířat přibývá a nejde vždy jenom o jedovaté rostliny. A mimochodem, nezapomeňte, že nejde jen o okousané listy, ale také pití z mističky pod květináčem rostliny, která je pro kočky nebezpečná. Toxiny se uvolňují nejen z listů, ale i z kořenů.

Pozor na jedovaté pokojové rostliny

Oleandr kočku otráví a je to bohužel otrava hodně prudká, obvykle ji však zastaví před požitím většího množství jedu velice hořká chuť. Jaké další pokojové rostliny musí zmizet z kočičího dosahu? Je jich hned několik, v seznamu nechybí vánoční hvězdy alias pryšec nádherný nebo orchideje, kde stačí kočce k vážným komplikacím jen malé kousnutí. Jed způsobuje akutní selhání ledvin, veterinář musí dorazit opravdu bleskově (nebo vy k němu). Problémy může přinést diefenbachie, kala, monstera, ale také oblíbený fíkus drobnolistý. Dejte také pozor na hnojiva, používejte ta na přírodní bázi. Dobrou zprávou je, že růže, tolik oblíbená na našich zahradách, pro kočku rozhodně nepředstavuje nebezpečí. Totéž platí o slunečnicích. A co třeba levandule? Ta je problém vlastně jen pro menší hlodavce. 

Než si pořídíte domů kočku…

Pokud váháte, která rostlina je vhodná a která není, zeptejte se zvěrolékaře. Měl by mít dobrý přehled. Než si pořídíte domů kočku, zabezpečte domácnost. Nejde jen o pokojové rostliny, ale například i možný úraz elektrickým proudem. Obezřetnost je namístě. Projděte si byt pěkně po čtyřech a dívejte se všude kolem sebe, odkud hrozí nebezpečí. Přesně tak uvidí okolí vaše nová šelmička. Bude dobré dát nebezpečné rostliny někam hodně vysoko, kam se kočka nedostane. Ještě lepším řešením ale je, když je spíše někomu věnujete a nebudete nic riskovat. Kočka vám to brzy vynahradí.

Mohlo by vás také zajímat